Thai red curry med kylling

Dette er min favorittrett over alle, og om jeg kun fikk spise én ting hver dag resten av livet, ville det blitt red curry. I Thailand får du den i mange varianter, men hovedingrediensene er de samme: kokosnøttmelk, red curry paste, fish sauce og lemon leaves og/eller lemon grass. De

curry
aller fleste ingrediensene får du nå tak i hos Meny eller andre butikker med litt godt “orientalsk” utvalg. Men det er nå mye hyggeligere å kjøpe i en orientalsk butikk! Jeg kjøper mye på Sletten eksotisk mat eller den som ligger ved inngangen til Marken her i Bergen. Dere i Oslo kan sikkert kjøpe dette overalt på Grønland og Grünerløkka 😉

Du kan ha i hvilken type kjøtt eller fisk du ønsker, scampi er det mange som liker! Jeg foretrekker kylling (“Gaeng phed gai” på thai) eller eventuelt med biff.

Ingredienser til ca 4 personer:

4 kyllingfiléeter

4 gulrøtter

2 løk

bambusskudd (en liten boks)

vannkastanjer (om du ønsker)

stilken av brokkoli (ikke bruk krøllene), kuttet i biter på ca 2×2 cm (det skal garantert være en annen grønn grønnsak som jeg ikke aner hva heter, men brokkoli fungerer godt)

1/2 rød paprika (kan fint bruke grønn, men det er penest med rød <3

2 bokser kokosnøttmelk

red curry paste (1-3 ss etter smak!)

3 stk lemon grass

5 stk lemon leaves

4×4 cm fersk ingefær

litt hakket koriander (jeg bruker ofte ca 1 ts pulver fordi jeg er ikke vilt begeistret for fersk)

1 ts brunt sukker eller litt peanøttsmør (jeg bruker sukker for hvem har peanøttsmør stående!?)

en dæsj fish sauce (dette er i stedet for salt, så sånn ca 2-3 ss)

Fremgangsmåte:

Jeg lager alt i en wok eller sautépanne med lokk. Begynn med å svisse gulrøtter og løk kuttet i passelige biter i litt olje. Tanken er at du har i ingredienser etter hvor lang steke/koketid de har! Så har du i kyllingen i passelige biter, kvern kjapt over litt pepper, surres bare kjapt, de skal gjennomkokes straks! Så har jeg i curry pasten, og rører kjapt rundt mens pasten freser i pannen og jeg nyter lukten av Thailand 😉

Så skal du ha i kokosnøttmelken og fish sauce (ikke lukt på fish sauce, den stinker og kan få deg til å miste apetitten, men er likevel en viktig ingrediens!) Jeg strør så sukker, lemon leaves og grass oppi. Kutt gjerne lemon grass-ene i to på langs og dunk litt på dem med en kniv så smaken får kokes ut. Nå skal alt bare småkoke i ca 5-10 minutter, du kan ha i de hermetiske grønnsakene (vannkastanjer og bønneskudd, disse er allerede ferdig forvellet og kan verken bli for mye eller lite kokt).

Når du er sikker på at kyllingen er gjennomkokt, og du ser at det på en måte skiller seg ut en slags rød curry-hinne på toppen av sausen, tar du i paprika og brokkoli. Nå vil du kun småkoke dette til disse grønnsakene er litt møre men fremdeles sprø! Smak til, ha eventuelt i mer curry paste. Server med ris, gjerne basmati eller jasmin fra innvandrerbutikken.


TIPS:

Kjøp ingefær, lemon leaves og lemon grass i eksotisk butikk. Kutt ingefæren i romslige biter, og så fryser du grønnsakene/urtene i hver sin plastpose. De holder seg utmerket, kan taes rett fra frossen tilstand og oppi gryten, og ingefæren er enklere å ta av skallet med en god kniv når den er frossen! Og dessuten: da har du det alltid i hus når du plutselig MÅ ha curry!

Jeg foretrekker curry pasten du ser bilde av under, men bruker også av og til de “vanlige” fra kolonialen. Curry paste holder seg i kjøleskap i flere år!

thai red curry
curry paste

Share on Facebook
Share on Facebook

About framholt

Jeg startet www.framholt.no for å kunne dele oppskrifter med familie og venner. Og selvfølgelig for å ha mine egne oppskrifter lett tilgjengelig selv.