Shortbread på Framholtsk – med mandler og valnøtter

Sophie elsker shortbread, og jeg skulle prøve å lage hjemmelagete til jul. Jeg tok litt fra forskjellige oppskrifter, og forandret på oppskriftene ved å bruke ingredienser som jeg hadde i skapet. Kakene er kjempegode, og jeg må nok bake en porsjon til før jul 😉

shortbread

Ingredienser:

90 g mandler

50 g valnøtter (eller andre nøtter du har i skapet)

120 g sukker

250 g sætersmør (eller vanlig meierismør)

1 egg

260 g hvetemel

Gjør slik:

Finhakk (eller bruk knivdelen på stavmikser eller kjøkkenmaskin. Jeg bruker stavmikser med underdel til alt!) mandler og valnøtter og spre dem utover på bakepapir på en stekeplate. Stekes på 175 grader i ca 10 minutter, til de er gyldne. Husk å røre rundt 3-4 ganger. Ta platen ut og la nøttene avkjøles. Pisk smør og sukker med stavmikseren, ha i egget. Så blander du alt sammen i en bolle og rører deigen jevn. Den er ganske tykk! Bre den utover på bakepapir, og sett den kaldt. For å klare å lage firkanter eller rundinger av denne deigen som har så mye smør i seg, må den være helt kald! Kjevl ut til ca 1/2- 1 cm tykk “lefse” og prikkes. Lag firkanter på ca 4×4 cm eller stikk ut med et glass i passe størrelse. Sophie foreslår hjerteformer, det hadde vært enda koseligere 😉

Stekes med en gang, ikke la kakene bli romtemperert før du setter dem i ovnen. Stekes i ca 10 minutter på 170 grader midt i ovnen. Pass på så ikke de blir for mye stekt, de skal være tørre og litt lysebrune i kantene. Kakene er veldig myke, så avkjøl dem på rist til de blir kalde og sprø. Oppbevares i kakeboks. Garantert suksess!!

riste mandler/nøtter i stekeovnen
mitt nyttigste verktøy på kjøkkenet

Share on Facebook
Share on Facebook

About framholt

Jeg startet www.framholt.no for å kunne dele oppskrifter med familie og venner. Og selvfølgelig for å ha mine egne oppskrifter lett tilgjengelig selv.