Brente mandler

En av mine favoritter til jul, og resten av året forsåvidt, er brente mandler. Det er mange som lurer på hvordan de blir perfekt “brente”, de skal nemlig være blanke og IKKE smuldrete/kornete. Trikset får du her!

brente mandler i koselig glass

Som så mye av det jeg lager er oppskriften litt på slump. Men bruk ca dobbelt så mye mandler som sukker, f.eks:

2 kopper mandler

1 kopp sukker

1 klatt smør

2 ts kanel

1 ss vann

Slik gjør du:

Ha sukker, mandler og vann i en god klebefri stekepanne. Bruk sterk varme (6-7 på induksjonskomfyr) og pass på! Sukkeret skal smelte, før du skrur varmen ned så det småkoker. Ha i smør og kanel. Rør innimellom hele, hele tiden. Når det har småkokt i noen minutter merker du at sukker krystalliserer seg og alt blir kornete. Nå kommer cluet: ikke få panikk og ta mandlene av varmen nå! Fortsett og rør i noen minutter til. Det virker som at ingenting skjer, men plutselig begynner sukkeret å smelte igjen. Litt etter litt blir sukkeret til en brun, blank og jevn masse. Fortsett å røre, nå svir det seg lett hvis du ikke rører. Når alt sukkeret er blitt glatt igjen, er mandlene ferdige. Spre dem utover på bakepapir eller høyang-folie (må si høyang-folie og ikke aluminiumsfolie, for det gjorde mormor ;-)). Avkjøl!

Min erfaring er at det lønner seg å doble eller triple oppskriften, og uansett må jeg lage dette mange ganger før jul, hehe. Tips til ekstra-presang eller vertinnegave: Ha brente mandler over i et pent glass, tomt syltetøyglass e.l. Klipp til julete stoff og ha over lokket. Det koselige glasset på bildet laget Sigurd til meg på barneskolen, og jeg koser meg med å ta det fram hver jul!

brente mandler
brente mandler i boks

Share on Facebook
Share on Facebook

About framholt

Jeg startet www.framholt.no for å kunne dele oppskrifter med familie og venner. Og selvfølgelig for å ha mine egne oppskrifter lett tilgjengelig selv.