Coq au vin (hane i vin)

Dette er en rustikk fransk gryterett egentlig, og de fleste franske familier og restauranter har sin egen variant. Nå er det sjelden å få tak i hane her i Norge, og retten blir også god med en skikkelig kylling. Denne retten tar litt tid å lage, det skal jeg innrømme, men gleden over å servere

coq au vin
den, og å merke begeistringen hos gjestene veier opp for alt! Særlig min datter synes dette er noe av det beste hun kan få 😉 Jeg liker å lage denne i en emaljert støpejerns-panne, både fordi det er praktisk men også fordi jeg er litt snobbete og synes det er kult å sette gryten på bordet!

Ingredienser:

1 stor kylling (Stange eller annen fersk kylling)

200 g bacon/sideflesk (som jeg kutter selv i små terninger fordi det smaker mer enn tynt bacon)

1/2 l vin, jeg foretrekker rød

2 laurbærblad

friske urter som timian, basilikum, rosmarin eller det du har i vinduskarmen

3 hvitløksfedd

3-4 ss cognac

1 ts tomatpuré

olje til steking

1-2 ss smør (gjerne sæter)

Pepper

Brun maizenajevning (ca 2 ss)

—-

12 sjalottløk

12 champigning

2 mellomstore gulrøtter

Fremgangsmåte:

Del kyllingen i 6-8 biter (2 lår, 2 vinger m/ekstra kjøtt nederst, og del gjerne filéetene i to. Behold skinnet på, og brun kyllingen i oljen i pannen. Ha i smør og pepper. Så har du i det oppkuttete baconet og lar dette også surre litt så alt får en fin stekeskorpe. Deretter har jeg i hvitløken (trykk feddene flate med en kniv før du kutter i små biter) og urtene, bare for å nyte duften av urter og kjøtt som surrer samen i noen sekunder. Så er det tid for vin, cognac, tomatpuré og jevning (jeg foretrekker maizenajevnng fordi jeg er lat, men du kan også bruke 2 ss hvetemel, steke det sammen med 1 ss smør i noen minutter og ha oppi). Uansett: ikke lag sausen for tykk. Blir den det har du i litt mere vin!

Så skal dette koke under lokk i ca 1 time. Kyllingen blir mør og fin, og beina detter nesten av av seg selv. I mellomtiden kutter du sopp, gulrøtter og løk, surrer det kjapt i en stekepanne og har dette oppi. Så koker du det hele i 7-8 minutter til. Stikk i gulrøttene, det er best om de ikke er helt ihjelkokt!

Serveres med ris, poteter eller potetmos.

ingredienser coq au vin
kyllingen brunes

Share on Facebook
Share on Facebook

About framholt

Jeg startet www.framholt.no for å kunne dele oppskrifter med familie og venner. Og selvfølgelig for å ha mine egne oppskrifter lett tilgjengelig selv.